El novelder Brauli Montoya membre de l’Academia Valenciana de la LLengua
El Plenari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha decidit la renovació parcial dels seus membres en complir-se els primers 15 anys, tal com preveia la seua llei de Creació.
A partir d’aquests primers 15 anys l’entitat normalitzadora del valencià ja no estarà tutelada per les Corts Valencianes per a triar als seus membres sinó que els triarà per votació d’entre les persones proposades pels actuals acadèmics. Entre deu noves propostes, L’Acadèmia ha triat sis persones que reuneixen els requisits per a formar-ne part: els filòlegs Josep Martines, Joan Rafaela Ramos i Brauli Montoya, la tècnic lingüística Inmaculada Cerdà, l’escriptor, traductor i antropòleg Joan Frances Mira i la professora Carme Miquel, fundadora de l’Escola Valenciana.
El novelder Brauli Montoya Abad va nàixer en la calle Carril en 1956, va estudiar les seues primeres lletres en el Oratorio i el batxillerat en l’Institut de Novelda. Després va fer el primer cicle de carrera de Filosofia i Lletres en el CEU de Sant Vicent del Raspeig, però va haver d’acabar els seus estudis universitaris en la Universitat de Barcelona amb l’especialitat de Filologia.
La seua escola de ben jove era també la societat cultural Amics de la Cultura, on en els anys setanta del segle passat es va desenvolupar una enorme activitat cultural, literària, política i de defensa de la nostra llengua: la pèrdua del valencià a Elda i Oriola en l’Edat Moderna.
Aquests treballs inicials han seguit diversos llibres i moltes publicacions científiques sobre Dialectologia, Història social de la llengua, la Normalització Lingüística i la Transmissió Familiar del valencià.
Professionalment va començar com a professor de Llengua i Literatura en l’Institut de Valls (Tarragona), però de ben jove ja era professor associat també de la Facultat de Lletres de Tarragona, on va passar a la Universitat de les Illes Balears com a professor de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant.
Membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans des del 2002 (l’altres acadèmia de la nostra llengua) i des del dia d’ahir membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Com a amant i coneixedor de la nostra cultura, des de ben jove ha seguit col·laborador de la revista Betània i va ser editor de la poesia de Pasqual García, el Pintor. També va ser nomenat l’any 1998, pregoner de les Festes de Novelda.
Cultura Oberta
Latest posts by Cultura Oberta (see all)
- Setmana del Llibre i més - 26 abril, 2021
- Tallers i contes per la diversitat a la Biblioteca Municipal - 18 marzo, 2021
- XV Concurs Juvenil de Literatura en Valencià “PASCUAL GARCIA” - 16 marzo, 2021